FIDUSO - Folkefronten af Intelligente Danskere til Udvikling af Sproglig Omhu
Berlingske Tidende 15/7-2000
Bamse sutter og katte dør
Orddeling: Tidligere folkeskolelærer Bertel Lund Hansen har startet en forening mod forkert deling af sammensatte ord.
AF KRISTIAN LINDBERG

De fleste ved det godt. Der er forskel på en halvnøgen kvinde og en halv nøgen kvinde.
    Mens den første slags findes overalt, på sommerstrandene såvel som i avisernes agurkeramte spalter, er halve nøgne kvinder noget mere specielt. Noget man måske skal være en amerikansk psykopat for rigtig at kunne påskønne.
    Alligevel har mange danskere svært ved at differentiere. Ikke i virkeligheden heldigvis, men på skrift - hvilket vel i øvrigt også er en slags virkelighed.
    Ifølge FIDUSO (Folkefronten af Intelligente Danskere til Udbredelse af Sammensatte Ord) bliver det nemlig mere og mere almindeligt blandt danskerne at dele sammensatte ord, der rettelig burde være forblevet solidt sammentømret i ét langt ord.
    Uskikken er sandsynligvis på vej ind i vort modersmål fra engelsk. Man kan måske mene, at fejlagtig orddeling hører til livets småtingsafdeling, men betænk så hvilken forskel det gør, om en person lever i et parforhold eller et par forhold.
    Og selv om ateister muligvis vil hævde, at forskellen er den samme, så bør man dog endnu i det 21. århundrede kunne skelne mellem en godtroende mand og en god troende mand.

Ændrer mening

»Der er altså tale om en ret alvorlig skrivefejl, da deling af sammensatte ord meget ofte ændrer på selve meningen af det skrevne,« siger FIDUSOs stifter, den 50-årige tidligere folkeskolelærer, Bertel Lund Hansen fra Horsens.
    Han har flere eksempler på den omsiggribende sproglige splittelse i teksternes verden. En jysk dyrehandler annoncerede for eksempel frejdigt med, at »Katte dør« uden at det var klart, at det var en kattelem og ikke billig kæledyrsaflivning, han reklamerede for. Og Fakta har i en notorisk annonce forkyndt, at »Bamse sutter til kun 16,95«. Føj da!
    For nylig var der bud efter FIDUSO i Odense, hvor den var helt gal. I byen er der nemlig bygget en banegård, hvor der hen over indgangen står »Odense Banegård Center« med store, nærmest naive, bogstaver. Udover denne fejldeling kunne FIDUSOs udsendte ved en systematisk undersøgelse i området omkring banegården konstatere fejlen gentaget adskillige steder på de skilte, der leder sagesløse rejsende frem til Odense Banegårdscenter, som det hedder på korrekt sammensat dansk.
    Indtil videre er FIDUSOs medlemmer nøjedes med at registrere de fejlagtige orddelinger, men Bertel Lund Hansen antyder, at det måske kan komme til håndgribeligheder, hvis vort sprog fortsat skal hakkes i småstykker.
»Vi bliver flere og flere medlemmer, så hvem ved?« siger han og lader spørgsmålstegnet hænge noget ildevarslende i luften.

(Et forældet link til Fidusos sider er slettet. BLH)


Billedtekst: »Findes det, findes det i Retskrivningsordbogen. Det er bare at slå op,« siger Bertel Lund Hansen, formanden for FIDUSO.

 
 
Fiduso i medierne Gengivet med tilladelse fra Kristian Lindberg