FIDUSO - Folkefronten af Intelligente Danskere til Udvikling af Sproglig Omhu
Fyens Stiftstidende 7/3-2005
 

Astronomer mod orddelinger

TIL KAMP: To muntre foreninger vil rydde op i skriftsproget

Af Anders W. Berthelsen

Astronomer mod orddeling. Ja, sådan hedder en forunderlig norsk forening, der påtager sig den tilsyneladende håbløse mission at udrydde forkerte mellemrum i sammensatte navneord.

Nu har foreningen også fået en dansk pendant, der kalder sig "Folkefronten af Intelligente Danskere til Udvikling af Sproglig Omhu", forkortet "Fiduso".

De er oppe mod stærke kræfter. En uskik er nemlig ved at brede sig i danske tekster og altså også i norske. Mange sammensatte navneord, som burde skrives i ét ord, bliver skrevet i to ord.

Den engelske syge

Lad os tage et par eksempler, hvor denne avis har skudt sig selv i foden. "Ludo spil" stod der i en artikel forleden. Det hedder "ludospil". Eller da avisen lancerede sit fine nye kulturtillæg og i annoncer kaldte det for et "kultur tillæg".

Hvor kommer sygdommen fra, vil enhver doktor spørge sig selv. Mon ikke den kommer fra engelsk, hvor det hedder "prime minister", "football player", "rock musician" osv. i to ord.

Det kan også spille ind, at forkert sammenskrivning næppe fanges af de elektroniske stavekontroller, da begge led i de sammensatte navneord hver for sig er korrekte ord.

Endelig er der sikkert mange, der mener, at korte ord gør sproget mere overskueligt.

En led vogter

Skal man lade stå til? Skal læserne og sprogdoktoren acceptere, at sproget glider den vej, og at sprognævnet nok alligevel snart legaliserer orddelingerne, ligesom nævnet legaliserer så mange andre "fejl"?

Det mener de to foreninger ikke. De peger på, at manglende orddeling skaber forveksling og forvirring. "En ledvogter" er absolut ikke det samme som "en led vogter". Eller hvad med "en fin mekaniker", "en hel stegt kalkun", "et lyst hus", "et par forhold", "en grov smed" og "en halv nøgen kvinde"?

Deri kan sprogdoktoren kun være enig med de cirka 3700 nordmænd, der foreløbig har meldt sig ind i "Astronomer mod orddeling".

Den danske søsterforening har foreløbig kun 171 medlemmer, der kæmper mod sprogligt forfald på flere planer, herunder også forkerte apostroffer. Foreningen skriver i sine vedtægter, at den arbejder for at holde orden på det danske skriftsprog.

"Det er ikke en konservativ forening, der er blind for, at (skrift)sproget hele tiden ændrer sig, men medlemmerne ser med bekymring på tendenser, der gør det vanskeligere, eller umuligt, at forstå meningen med en tekst," står der i vedtægternes paragraf 1.

Manipuleret banegård

De har også humor i foreningen. På dens hjemmeside kan man læse om "en glædelig meddelelse".

Det muntre budskab er, at Odense Banegård Center omsider har sat et "fuge-s" op på facaden, så der nu korrekt står "Odense Banegårdscenter". Nyheden er endda dokumenteret med et billede.

Men hjemmesiden indeholder også "en trist meddelelse". Her kan man læse, at den glædelige meddelelse er falsk. Billedet er en manipulation. Der står fortsat "Odense Banegård Center" på bygningen.

Hertil kan sprogdoktoren føje, at "skurken" bag den forkerte titel på byens banegårdscenter faktisk er ansat som reklamekonsulent på denne avis.

Det skal vi ikke træde mere i. Han kan jo gøre skaden god igen ved at melde sig ind i foreningen mod orddeling.

Her er de to foreningers hjemmesider: Astronomer mot orddeling: www.amo.no.

Folkefronten af Intelligente Danskere til Udvikling af Sproglig Omhu: www.fiduso.dk

Spørgsmål om sproget kan sendes til: Fyens Stiftstidende, Blangstedgårdsvej 4, 5220 Odense SØ, mrk: Sprogdoktoren. Eller mailes til: Sprog (at) fyens.dk

Gisp... er stavefejlen rettet på Odense Banegård Center? Næh, det er bare en billedmanipulation. ILL: WWW.fiduso.dk
 
 
Fiduso i medierne Gengivet med tilladelse fra Anders W. Berthelsen