FIDUSO - Folkefronten af Intelligente Danskere til Udvikling af Sproglig Omhu
Information 27/4-2001
Det hedder da paraply stativ
Nej, det gør ej, og det hedder heller ikke sej filet eller kylling lever.

Sproget

Dårligt sprog er noget, der kan få mere end en enkelt vrissen gymnasielærer til at gribe den røde pen, skriver Magisterbladet. Faktisk er hele 398 danske medlemmer af FIDUSO - Folkefronten af Intelligente Danskere til Udvikling af Sproglig Omhu. Engagerede medlemmer sender jævnligt eksempler ind på stavemåder og sprogbrug, som man, alt efter temperament, kan more sig eller forarges over. De går heller ikke af vejen for at sende klagebreve til de instanser, der benytter sig af ringe sprog - for eksempel Ældre Sagen, som meget forkert skrives i to ord.
FIDUSO kan dokumentere, at selv Gyldendal er til blandt det danske sprogs vandaler. Forlaget har udgivet Fremmed Ordbog. Så kan man jo tygge lidt på, hvor den eksotiske ordbog måske kommer fra. Og om man tør stole på en ordbog med den titel.
Også levnedsmiddelbranchen er i FIDUSO's søgelys. Hvem har dog lyst til at købe en 'sej filet' eller en 'fad øl'? Eller hvad med 'kylling lever'? Det er nok de færreste husmødre, der vil bryde sig om selv at skulle slå den ihjel dér midt på køkkenbordet. Der er også stor forskel på, om man er i et par forhold eller et parforhold. Ligesom de fleste mænd nok vil væmmes over en 'halv nøgen kvinde', mens den 'halvnøgne' er en helt anden snak.
FIDUSO's stifter er den tidligere folkeskolelærer Bertel Lund Hansen fra Horsens, som nok hellere ville høre 'tværsummen' fra sine elever end 'tvær summen'.
 
 
Fiduso i medierne Gengivet med tilladelse fra Lone Fuhr