FIDUSO - Folkefronten af Intelligente Danskere til Udvikling af Sproglig Omhu
Søndagsavisen 20/8-2000
Til kamp for de sammensatte ord

Endnu en forening har set dagens lys

SPROG

Af Mogens Hammer
mha (at) sondagsavisen.dk

Danmark er jo som bekendt de mange foreningers moderland, og nu kan vi føje endnu en forening til rækken. Denne gang er det det danske sprog, der står for tur.
    Alle ved jo at den danske er en svær en, og ifølge lærde hoveder ja, så bliver vi ikke ligefrem bedre til, at beherske det. En af sprogrevserne er tidligere folkeskolelærer Bertel Lund Hansen, som netop har stiftet foreningen FIDUSO (Folkefronten af Intelligente Danskere til Udbredelse af Sammensatte Ord). En forening, der ganske enkelt har til formål at udslette forkert delte ord.
FIDUSO har eksempelvis været en tur på Fyn, hvor hovedbanegården i Odense er vært for et skilt, hvis ordlyd lyder: Odense Banegård Center. Det ville på korrekt dansk lyde: Odense Banegårdscenter. Og således kan foreningen berette om flere typiske grelle orddelinger.
    Hedder det ryger rum eller rygerum - og hvordan ryger man egentlig et rum! Måske hedder det diskettedrev - eller er det diskette drev (...mig til vanvid). Sidder man med sit fagblad i hånden eller er det fag blad - og hvilket fag er fag blad egentlig - fransk eller geografi.

Jo, der er skam god grund til at tænke sig godt om, inden fingrene rammer tastaturet - der kunne jo være en af FIDUSO's udsendte lige om hjørnet.
    Skulle man nu have fået smag for det sproglige korrekte, ja, så kan man berige sjælen ved at lægge vejen om ad www.fiduso.dk.

 
 
Fiduso i medierne Gengivet med tilladelse fra Mogens Hammer