FIDUSO - Folkefronten af Intelligente Danskere til Udvikling af Sproglig Omhu
Vejle Amts Folkeblad 18/8-2001
Til kamp mod fad øl og sej filet

Det begyndte som en folkefront mod ord, der er delt i to, selv om de skal skrives i ét ord. Nu kæmper FIDUSO mod sprogfejl og for at bevare strukturen i det danske sprog

Af Pernille Stanbury

REGIONEN: Der er ikke meget ved at spise en sej filet og skylle den ned med en fad øl.
    Bedre er det med en sejfilet og et glas skummende fadøl. Sådan er der så mange ord, der får en helt anden betydning, når de - ukorrekt - bliver delt.
    Tænk bare på lamme køller, en halv nøgen mand, skøn litteratur og neger boller.... Eller hvad med en god troende, en ringe klokke eller et ægte skab.
    Det var de delte ord, der i første omgang fik en gruppe sproginteresserede danskere til at slå sig sammen i FIDUSO - Folkefronten af Intelligente Danskere til Udvikling af Sproglig Omhu.
    De fandt sammen på Internettet i en debatgruppe, der hedder dk.kultur.sprog.
    - Alle, der skriver dér, er interesserede i sprog, og vi begyndte at diskutere de splittede ord, fortæller Bertel Lund Hansen fra Horsens, én af initiativtagerne til FIDUSO.
    - Halvt i sjov og halvt i alvor snakkede vi om at gøre noget ved det, og én foreslog, at vi dannede Foreningen af Intelligente Danskere til Udbredelse af Sammensatte Ord.

Breve til firmaer

    Navnet blev siden ændret et par gange, inden det fik sin nuværende betydning. Folkefrontens medlemmer arbejder for at påpege stavefejl, sproglige fejl og grammatiske fejl.
    De jagter fejl i aviser, tv, tekst-tv og på skilte i forretninger, ligesom de heller ikke går af vejen for at kritisere navne som Ældre Sagen (burde hedde Ældresagen).
    Folkefrontens medlemmer skriver gerne breve til firmaer, organisationer og lignende, hvis de falder over sproglige fejl på skilte eller i tryksager.

    Folkefronten har eksisteret siden 1. januar 2000, og den har 510 medlemmer.
    Aktiviteterne foregår især på FIDUSOs hjemmeside, men der har været holdt et medlemsmøde i Odense. Her gik en flok medlemmer rundt i byen og fandt eksempler på skilte med dårligt sprog.

Popsmarte udtryk

    En af deres kæpheste er netop den nye banegård i Odense, som er forsynet med skiltet »Odense Banegård Center«. Det korrekte ville være Banegårdscenter.
    - Men hvorfor kæmpé for sproget?
    - Vi er ikke en konservativ forening, der vil skrue tiden tilbage. Vi har et levende sprog, der udvikler sig hele tiden, og det er ikke den naturlige udvikling, vi har noget imod.
    - Det er en fin ting at få nye ord, som udvider det danske sprog, men det er skidt, når vi glemmer danske ord og erstatter dem med popsmarte udtryk.
    - Det officielle, danske sprog skal gerne være i orden, og hvis vi ødelægger strukturen i sproget, får vi problemer. Vi kæmper for, at sproget kan blive ved at fungere, siger Bertel Lund Hansen.
    Han fremhæver de sammensatte ord, der får en helt anden betydning, når de bliver delt. Her er sandsynligvis tale om afsmitning fra engelsk, hvor ordene næsten altid er delt.
    - Det kan let blive en udbredt fejl, og det forstyrrer læsningen. Folk spørger mig ofte »Jamen, forstod du ikke, hvad jeg mente, selv om ordet var delt?« Jo, det gjorde jeg, men hvorfor skal jeg stoppe ved det »vejbump« i teksten, spørger Bertel Lund Hansen.

Godt 100

    Et andet eksempel er udtrykket »godt«.
    »Godt 100« betyder for ældre danskere »lidt over 100«. Men udtrykket har ændret sig de senere år, så yngre danskere mener, det betyder »lidt under 100«.
    - Lige netop den kamp er tabt, konstaterer Bertel Lund Hansen.

    - Vi kan selvfølgelig leve uden glosen »godt«, men udtrykket er ødelagt. Hverken den ene eller den anden halvdel har gavn af det, når det ikke betyder det samme for dem.

Tidligere lærer

    Bertel Lund Hansen betegner sig selv som en gammel hippie. Han er ud af en familie med mange søskende, og i barndomshjemmet i Odense var der stor interesse for sproget og for at læse. I en del år var Bertel Lund Hansen folkeskolelærer, bl.a. 21 år på Stensballe Skole.
    Efterhånden blev jobbet i folkeskolen meget opslidende, og han er nu i gang med uddannelsen til datamatiker.
    Bertel Lund Hansen bruger cirka fire timer om dagen ved computeren - dels er han med i debatgrupper om forskellige emner, dels står han for at holde FIDUSOs hjemmeside ved lige.

En prøvekanin

    Medlemmerne forsyner ham med tekster med sproglige fejl eller billeder af f.eks. skilte. På hjemmesiden debatterer medlemmerne sproglige detaljer som forkert brug af apostroffer, forkerte bøjninger og sammenblanding af udtryk.
    For eksempel en prøvekanin - sammenblanding af ordene forsøgskanin og prøveklud.
    - Er det ikke en håbløs kamp I fører?
    - Sådan tænker jeg ikke på det. Jeg synes det er sjovt og spændende at beskæftige mig med sproget.
    - Der var én, der spurgte, om vi ser ned på folk, der ikke behersker sproget - og ja, det må vi erkende. Det er der noget om. Vi har dannet en forening for at være sammen med ligesindede og diskutere sproglige problemer.
    - I praksis har det vist sig, at FIDUSOs medlemmer hører til den intelligente del af befolkningen. Vi har flere Mensa-medlemmer og det er rart at diskutere med nogen, der er på niveau med én selv, siger Bertel Lund Hansen.

    FIDUSOs hjemmeside er www.fiduso.dk.


Billedtekst: Det er sjovt og spændende at beskæftige sig med sproget, mener Bertel Lund Hansen.

 
 
Fiduso i medierne Gengivet med tilladelse fra Pernille Stanbury