FIDUSO - Folkefronten af Intelligente Danskere til Udvikling af Sproglig Omhu  
  Arkivforside 2002  
 
 
Arkivforside 2002
Skrækeksempler
Splittede ord
Sammenskrevne ord
Apostroffer
Diverse fejl
Meninger om sprog
Bogtitler
 
En glædelig meddelelse
Fidusos aner
Godt ord igen
Nutids-r
Vedtægter
Historie
Medlemsstatistik
Forside

Udgangspunktet

Der er ved at brede sig en uskik i danske tekster. Mange ord som er sammensatte, og som rettelig burde skrives i ét ord, bliver skrevet i to eller flere. Det er nok en medvirkende årsag at ikke alle stavekontroller håndterer sammensatte ord korrekt. Det bliver ikke bedre af at man som dansker ser flere og flere engelske tekster (hvilket i sig selv er fint nok), for engelske ord skal meget sjældent skrives sammen.

Gør det nu egentlig så meget med den særskrivning? Døm selv!

 

Vi fik en opfordring til at vende om på rækkefølgen af notitserne så de nye altid står først. Det er så god en idé at det straks er blevet implementeret. Det er gået ud over alle sider med daterede notitser.

Astronomer mot orddeling, AMO
den norske forening, der var vores inspirationskilde.

De siste åra har en helt ny måte å mishandle det norske språket på blitt mer og mer vanlig, nemlig orddeling. Ord som langpils blir til lang pils, lammekoteletter blir til lamme koteletter og hoppetau blir til hoppe tau. Vi i AMO mener slik språkvandalisme lett kan føre til misforståelser, og bør bekjempes med alle lovlige midler.

Skriv ihop nu

Endnu en svensk forening og hjemmeside om sprogsjusk har set dagens lys.

KMSF -- Kampanjen Mot Skriv Fel

Nu er der også bestræbelser i Finland. Herligt at der også der er nogle der vil kæmpe imod - trist at det er nødvendigt. Siden er på svensk og let at læse.


Obese 3

blev afholdt planmæssigt. Der var 17 deltagere, så det var kun en fremgang på 21 % i forhold til sidst.
Billederne er nu tilgængelige på Fidusos domæne sammen med de andre.

Den næste Obese er under opsejling. Det vil den altid være. Der har været nævnt Sønderjylland som et muligt mål, men der er ikke truffet nogen beslutning.

Der ligger et (hidtil) uimodsagt forslag om at mødet lægges fast på den første lørdag på eller efter d. 15/8. Der er også alvorlig snak om en halvvejsobese.

 

Et muligt Fidusoslogan:

Et ord er et ord.

 


Det Danske Sprog- og Litteraturselskab, Korpus 2000

Korpus 2000 under Det Danske Sprog- og Litteraturselskab stiller flere forskellige tekstsamlinger til rådighed for sprogundersøgelser. Send evt. kommentarer direkte til msa@dsl.dk eller hea@dsl.dk.

 

Send os gerne materiale, hvis du falder over sproglige fejl. Det kan godt være afskrifter, men billeder er også velkomne (filformatet er uvæsentligt, men JPG fylder mindst).

Vi interesserer os primært for udbredte og meningsforstyrrende fejl. Trykfejl kan være ganske sjove, men de har næppe en langsigtet effekt på det danske skriftsprog.

Det er også vigtigt at vi får fat i materiale om Fiduso der har været bragt i medierne. Send scannede billeder i mail eller udklip med fodpost. Husk præcis kildeangivelse.
 
I stil med Litteraturselskabets note vil Fiduso også gerne optage andre meddelelser som kan have interesse for sproginteresserede. Skriv til Fiduso

Andre kontaktmuligheder:

Bertel Lund Hansen
Sundvej 69 st.
8700 Horsens
Tlf.: 75 61 32 41

 
     
 
Sidst rettet 5/3-2003