Warning: Undefined array key "page" in /home/www/fiduso.dk/arkiv_2006/index_2006.php on line 6
Fiduso: Arkivforside 2006

Udgangspunktet

Der er ved at brede sig en uskik i danske tekster. Mange ord som er sammensatte, og som rettelig burde skrives i ét ord, bliver skrevet i to eller flere. Det er nok en medvirkende årsag at ikke alle stavekontroller håndterer sammensatte ord korrekt. Det bliver ikke bedre af at man som dansker ser flere og flere engelske tekster (hvilket i sig selv er fint nok), for engelske ord skal meget sjældent skrives sammen.

Gør det nu egentlig så meget med den særskrivning?  Døm selv! 

Mulige Fidusoslogans

Et ord er et ord.

Vi rykker ud med sproget.

Fiduso - udelt begejstring!

Det siger du ikke!

Ordbog over det Danske Sprog på nettet

ODS er nu kommet på nettet. Der arbejdes vist på en forbedring af mulighederne, men allerede nu kan man lave almindelige opslag. Linket findes også på siden "Eksterne links" hvor det naturligvis har en blivende plads.

Ny hjemmeside om dialekter

Der er kommet en ny hjemmeside om danske dialekter, Dialekt.dk. Dens forsidetekst lyder som om den er værd at studere nærmere, og emnet er i hvert fald både (evigt) aktuelt og spændende. Der er et permanent link på siden med eksterne links.

Astronomer mot orddeling, AMO
den norske forening, der var vores inspirationskilde.

De siste åra har en helt ny måte å mishandle det norske språket på blitt mer og mer vanlig, nemlig orddeling. Ord som langpils blir til lang pils, lammekoteletter blir til lamme koteletter og hoppetau blir til hoppe tau. Vi i AMO mener slik språkvandalisme lett kan føre til misforståelser, og bør bekjempes med alle lovlige midler.

Postnummer

Fiduso registrerede i begyndelsen ikke medlemmernes postnummer. Det gør vi nu. Da det går alt for trægt med at gamle medlemmer selv oplyser deres postnummer, vil vi indføje det postnummer der svarer til de angivne byer. Dette giver nogle fejl fordi f.eks. folk der bor i København, har forskellige postnumre. Vi håber så at medlemmerne selv vil korrigere sådanne fejl.

Links

Fiduso får af og til forespørgsler om links til vores sider. Det er naturligvis tilladt når man ikke framer siderne. Hvis man gerne vil bruge et billede som link, er man velkommen til at benytte vores logo (øverst på siden) og evt. formindske det eller på anden måde rette det til.

Bog til anmeldelse fra Gads forlag

Gads forlag har sendt Fiduso bogen "Bevingede ord", redigeret af Pia Jarvad, til anmeldelse. Det er en moppedreng på 574 sider. I overensstemmelse med den vedtagne fremgangsmåde bliver medlemmerne spurgt i nummerorden indtil der er én der vil påtage sig opgaven (hvilket nu er sket).

Send os gerne materiale, hvis du falder over sproglige fejl. Det kan godt være afskrifter, men billeder er også velkomne (filformatet er uvæsentligt, men JPG fylder mindst).

Vi interesserer os primært for udbredte og meningsforstyrrende fejl. Trykfejl kan være ganske sjove, men de har næppe en langsigtet effekt på det danske skriftsprog.

Det er også vigtigt at vi får fat i materiale om Fiduso der har været bragt i medierne. Send scannede billeder i mail eller udklip med fodpost. Husk præcis kildeangivelse.

Bemærk også at Fiduso kun optager indlæg der er mærket med afsenderens fulde navn.

 Skriv til Fidusos praktiske gris 

Andre kontaktmuligheder

Bertel Lund Hansen
Sundvej 69 st.
8700 Horsens
Tlf. (mobil): 61 70 32 41

Fiduso forbeholder sig ret til at korrigere tilsendt materiale for stave-, sprog- og tegnsætningsfejl. Naturligvis skriver folk til os om fejl på vores egne sider, og naturligvis er vi glade for rettelser, men der er ingen grund til at vi skal høre om de samme ting igen og igen.
 
Sidst rettet 25/4-2016.